Kuchnia i nowe media – tradycja i nowoczesność. Tym, co je łączy, może stać się blog. „Smaki Radomszczyzny” to weekend (8-9 lipca) poświęcony tradycyjnym smakom miasta i okolic, podczas którego na kilka intrygujących sposobów postaramy się wyobrazić sobie, „jak smakuje Radom”.
Będziemy improwizować kulinarnie, uczyć się blogowania, pałaszować zdrowe przekąski, wyplatać kosze z wikliny, ćwiczyć wygibasy na trawie, wspólnie gotować. Zobaczymy też, czy MasterChef Michał Fabiszewski da w kuchni fory znanym radomianom i czy pójdzie na noże…, a na koniec poczujemy się trochę jak… w „Wiedźminie” za sprawą psychodelicznego folku Żywiołaka! Wstęp na wszystkie wydarzenia jest wolny.
PROGRAM:
8 lipca SOBOTA
12.00 -18.00
TARG ZDROWEJ ŻYWNOŚCI – zapraszamy na stoiska lokalnych producentów znakomitych wyrobów – będzie można zarówno ich spróbować, jak i zaopatrzyć się w nie.
12.00
Z CZYM TO SIĘ JE? – dowiemy się, jak poprawnie, ciekawie i niesztampowo prowadzić blog podczas warsztatów blogowania z Honoratą Dyjasek, pomysłodawczynią Radomskiego Plebiscytu Blogowego
14.00
FIT – POPOŁUDNIE Z TRENEREM OSOBISTYM – macie ochotę na wspólny, taneczny i energetyczny trening na naszej plaży? A może chcecie dowiedzieć się więcej na temat zdrowego stylu życia? – nic prostszego! Weźcie maty, wodę do picia i koniecznie wpadnijcie na spotkanie z Sylwią Żołądkiewicz, Anią Pytką oraz Jakubem Matyjaśkiewiczem! Zapraszamy dorosłych i dzieci.
16.00
ZDROWO I KOLOROWO, czyli jak wykorzystać warzywa we wszystkich kolorach tęczy i zrobić wesołe kanapki, które ucieszą wszystkie dzieciaki? Przyjdźcie i przekonajcie się!
17.00
IMPROWIZACJE KULINARNE NA BLOGA – wspólnie pomyślimy, jak „smakuje Radom” i spróbujemy stworzyć ciekawe teksty na blog kulinarny – a wszystko to podczas warsztatu z Aleksandrą Odziemkowską, właścicielką bloga „Ola La LCHF” i laureatką tegorocznej edycji Radomskiego Plebiscytu Blogowego.
17.00
DAJ SOBIE KOSZA – jesteś eko? Bliska jest Ci idea recyklingu? Zatem praca z wikliną papierową będzie świetną propozycją dla Ciebie – stwórz swój własny koszyk wiklinowy!
9 lipca NIEDZIELA
14.00 MASTERCHEF MICHAŁ FABISZEWSKI zabierze Was w świat fascynujących opowieści o gotowaniu i podróżach, pokaże, jak wyczarować w kuchni smakowitości z prostych i łatwo dostępnych składników, łącząc przy tym tradycję ze współczesnością. Ponadto, zaprosi do wspólnej zabawy znanych radomian, którzy wezmą razem z nim udział w pasjonującym pojedynku kulinarnym.
17.30
GDZIE KUCHAREK SZEŚĆ…
wspólne przygotowanie „zupy z Oboziska” – warsztat kulinarny z Michałem Fabiszewskim
18.00
NASZ ADRES – DROGA MLECZNA – w podróż do gwiazd zabierze Was Astrobaza – najpierw zapraszamy na projekcję filmu, potem zaś – do udziału w quizie. Nagrody czekają!
20.00
ŻYWIOŁAK – na deser koncert wyjątkowego zespołu, który przeniesie nas w świat mitologii, legend, pradawnych wierzeń – a wszystko to w klimacie energetycznych, folkowych eksperymentów z dźwiękami.
Zapowiada się pyszny weekend!
„Smaki Radomszczyzny” to weekend będący częścią projektu „Fosa pełna kultury”, realizowanego w programie Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego „Edukacja kulturalna”.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.